Näringsliv och kommun jobbar för en gemensam effekt i Vårgårda
Just nu pågår en stor omställning i hela Sverige, när industrin och transportsektorn måste fasa ut fossila bränslen. För att nå hit är det viktigt att bland annat ersätta fossila bränslen med el från förnybara källor. Den här omställningen är nödvändig för klimatets skull, men det är mer än en klimatfråga. Genom att ställa om till rätt kompetens och med god effekt lockas investeringar och nya jobb. Det är en svår uppgift och det är många aktörer som jobbar för att hitta vägar framåt, men en sak är säker, innovationspotentialen och nyttan för att skala upp är enorm.
I samband med att efterfrågan på el har ökat i Sverige så har en helt annan utmaning visat sig. Det finns begränsningar i befintligt elnät, som gör att omställningen från fossila bränslen inte är lika lätt. Prognoser visar på en fördubbling av elanvändningen i Sverige fram till 2050 och en tredubbling redan till 2045 i den industritäta Västra Götalandsregionen. Detta påverkar även Vårgårda. I dagsläget är det ingen effektbrist, men det skulle kunna bli så på sikt. Därför har Center of Innovation och Vårgårda kommun initierat projektet 3F i Vårgårda – Förnybart, Flex och Företag.
3F – Förnybart, Flex och Företag är ett samverkansprojekt där Vårgårda kommun, Center of Innovation och det lokala näringslivet jobbar för att trygga den lokala elförsörjningen på sikt. Fokus i projektet är att öka andelen förnybart producerad el, utreda möjligheter för en innovativ flexmarknad och initiera fokusgrupper för att hjälpa näringslivet med möjligheter när det gäller samverkan kring tex. laddinfrastruktur. Projektet är två-årigt och avslutas i slutet av 2024. Det har finansierats av medel från Sparbanksstiftelsen Alingsås, Vårgårda kommun och näringslivet.
Innovatum Science Park, en del av Energikontor Väst, har i uppdrag att skapa ett långsiktigt konkurrenskraftigt lokalt och regionalt näringsliv och ett fokus är att driva Västsveriges energi- och klimatomställning framåt. Innovatum Science Park är en viktigt del i 3F i Vårgårda, genom att bistå med kompetens och rådgivning, men också för att driva projektets riktning och olika fokusområden framåt.
Under projektets gång har en fokusgrupp, bestående av representanter från de största energiförbrukarna i Vårgårda träffats löpande och både byggt gemensam förståelse för utmaningar och kraftsamlar för att implementera lösningar. Detta inkluderar bland annat studiebesök med lokala solcellsanläggningar, träff med aktörer gällande smart laddinfrastruktur, besökt Mölndals energi för att diskutera deras flexmarknad och lära sig mer om Essitys verksamhetslokaler som har en innovativ integration av solceller, batterilager och laddning EV/elfordon. RISE har tittat på timdatastatistik från de största förbrukarna i Vårgårda och Herrljunga för att se om det finns någon potential kring en lokal flexlösning. Utöver detta arrangerades det en energimässa i januari 2023 och en i oktober 2024. Syftet med mässorna är att göra det lätt för näringslivet att skapa kontakter och hitta vägar för att öka andelen förnybart och hitta andra vägar för att energieffektivisera och nyttja Vårgårdas elnätskapacitet så bra som möjligt.
3F i Vårgårda avslutas i december 2024, men det finns planer på ett fortsatt projekt för att skapa bättre förutsättningar för det lokala näringslivet för att säkerställa tillgång till rätt effekt.