Om oss

Historien bakom COI

Center of Innovation Vårgårda startades 1993 – 1994 av de största arbetsgivarna i Vårgårda för att få en starkare profil på Näringslivsfrågorna. Man ville också skapa en starkare motpart till det politiska etablissemanget.

Bakgrunden till uppstarten var att det gjorts försök att skapa någon form av näringslivsråd under ledning av kommunens kommunalråd. Ett försök som tyvärr inte fick det genomslag man önskat. Näringslivet tog då ett eget initiativ att skapa ett oberoende nätverk för att på så sätt samla alla krafter inom det lokala näringslivet i Vårgårda. Företagarna som förening fanns redan på plats men i takt med att de större företagen fått ägare utanför kommunens gränser var man inte längre engagerade eller ens medlemmar i Företagarna och på så sätt inte heller aktiva inom just det lokala näringslivet.

COI som näringslivssamordnare

Försöket att skapa det som så småningom blev Center of Innovation (COI) fick omedelbart ett mycket stort gehör bland företag som Autoliv, Doggy, Sundolitt, Broson, Gustavsberg, Ankra och Paxon etc. Starten av COI finansierades via generösa bidrag från nämnda företag.

1994 uppstod en möjlighet att COI kunde ta över och, mot ersättning, utföra tjänsten/uppdraget som kommunens Näringslivssekreterare /Samordnare. Den positionen har näringslivssamordnaren Johanna Heleander sedan 2015 och är den enda anställda i COI.
En Styrgrupp bildades som består av VD för de större arbetsgivarna i Vårgårda samt ordförande för Företagarna i Vårgårda som representant för föreningens medlemmar. Efter några år bjöds Köpmannaföreningsordförande in på samma villkor. Kommunen representeras hela tiden av sittande Kommunchef. Denna struktur kvarstår 23 år senare.

Vad för slags organisation är COI?

COI är idag en ideell förening som har en samordnande funktion i Vårgårda kommun näringslivsarbete. Kommunen finansierar ca 2/3 av en heltidstjänst och näringslivet bidrar med 1/3. COI har sitt kontor i kommunhuset och jobbar både efter kommunens vision och mål för näringslivet men också efter styrgruppens prioriteringar och mål.

På vilket sätt är COI unikt?

Många kommuner har under åren rivit upp och ändrat om hur näringslivsarbetet ska bedrivas. En styrka i Vårgårda är att strukturerna har bestått och  att kommunen samt näringslivet har hittat en plattform för att mötas.

COI styrgrupp

I dagsläget består COI styrgrupp av följande personer:

Bring Cargo – Magnus Nilsson, ordförande COI

Autoliv Sverige AB – Erik Neander

Veoneer Sverige AB – Daniel Åhlström

Sundolitt AB – Jan Johansson

Doggy AB – Magnus Sjösten

Gustavsberg – Lars Notall

Söder & co – Linda Nydenfeldt

VIAB  – Claes-Henrik Andersson

Företagarna – Östen Hallenbert

Centrumföreningen – Gitt Thorild

Vårgårda kommun – Lars Björkqvist

Kullingsjö Lantbruk AB – Kristoffer Kullingsjö