Ljuständning inleder julen i Vårgårda centrum

För andra året i rad arrangerar Center of Innovation, Centrumföreningen, Sparbanken i Alingsås och Destination Vårgårda Ljuständning fredagen innan skyltsöndagen. I Vårgårda centrum tändes ljusinstallationer och Infensus Medeltidsförening bjöd på en show med eldslukare, hästar och gycklare. Vårgårda kommuns Gata- och Parkenhet står för förberedelserna som pågått under november. Daniel Miglavs är gatuingenjör och arbetsledare på Gata- och Park sedan 2011:

– Jag jobbade tidigare för Mölndals stad och har tagit med mig en del idéer därifrån. Det är viktigt att vi gör det här arrangemanget för invånarna så att de trivs på sin ort. Saker som att laga vägar och som inte syns kostar ofta mycket pengar, men med mindre pengar kan man göra något sådant här som syns. Det är fantastiskt kul och viktigt att lägga pengar på för att man ska komma ut och få en julstämning.

Under november har alla fem anställda på Gata- och Park arbetat med att göra iordning centrum inför Ljuständningen. På grund av att det inte har snöat innan arrangemanget och man inte har behövt snöröja så har det funnits mer tid över för förberedelserna:

– Det beror på vädret hur vi har kunnat prioritera. Men i november månad prioriterar vi förberedelserna inför Ljuständningen, säger Daniel Miglavs.

I år har Daniel Miglavs och hans medarbetare lagt mer tid på att förbereda ljus- och juldekorationerna. Anledningen är att man förra året gjorde ett grundarbete som man i år har utvecklat med mer ljusslingor, både i Järnvägsparken och i fler träd på Kungsgatan, pulkabacke på Murartorget och ”Selfieplats” utanför entrén på kommunhuset. Mer belysning drar mer energi men man har försökt att tänka på den sidan:

– För att inte fresta för mycket på miljön använder vi led-belysning. Det drar en watt per timme jämfört med halogen som drar ungefär
25 – 40 gånger så mycket. Vi använder även naturliga inslag med granris och koppar till dekorationerna, säger Daniel Miglavs.