Så vill ettorna på Handelsprogrammet utveckla centrum i Vårgårda

Ettorna på Handelsprogrammet på Sundlers gymnasium deltog i veckan i en workshop om hur man kan utveckla centrum i Vårgårda och förverkliga sina företagsidéer. Ett köpcentrum stod högt på listan. Men vad står ett köpcentrum för och finns det andra alternativ att utveckla centrumhandeln?

Under en workshop i veckan som Center of Innovation arrangerade berättade eleverna i årskurs ett på Handelsprogrammet på Sundlers gymnasium att de saknar ett köpcentrum i Vårgårda.

Enligt Gitt Thorild, projektledare för Leaderprojektet* Framtidens Centrum och med på workshopen, går trenden mot att köpcentrum står tomma, bland annat i USA. Trender som däremot går framåt är  e-handel, lokalproducerat (istället för att skicka långväga) och obemannade livsmedelsaffärer på mindre orter.

Eleverna kom på företagsidéer som godisbutik, märkesklädesbutik med e-handel och nattklubb. Ställen de även själva saknar i Vårgårda centrum. Idéerna höll alla ekonomiskt när de under workshopen lärde sig att ta hänsyn till att göra praktiska ändringar som att välja en större lokal, komplettera fysisk butik med e-handel eller minska på personal.

Positivt med Vårgårda tyckte ”ettorna” var att: det är nära till allt, man känner sig trygg, alla känner alla, det är enkelt att få sommarjobb och att det finns ett gymnasium, välsorterad mataffär och tågstation.

I slutet av workshopen dök Bengt Hilmersson, kommunalråd och Tony Willner, andre vice ordförande, upp och tillsammans diskuterade de vad eleverna saknade för att trivas ännu bättre i Vårgårda. De kom fram till att att speciella öppettider på fritidsgården för elevernas åldersgrupp skulle kunna vara en realistisk idé att genomföra.

Oavsett om det handlar om affärsidéer eller fritid så önskar Handelsprogrammets elever någonstans att vara och även uppleva influenser utifrån.

EDCAD9BE-FEC8-4781-BE9E-7C54B8525608
https://vargarda.se/medborgare/utbildning-och-barnomsorg/gymnasium/sundlergymnasiet.html

*  ”Leader” är EU-projekt som syftar till att stärka ekonomin på landsbygden.
Läs mer om ”Leader”:
https://eufonder.se/lokalt-ledd-utveckling/det-har-ar-lokalt-ledd-utveckling.htm
https://www.leader-sjuharad.se