Vårgårda får pokal för bäst företagsklimat i Västra Götaland

Samma dag som Svenskt Näringsliv släppte totalrankingen av företagsklimatet bland Sveriges kommuner fick Vårgårda pris för bästa placering i Västra Götaland. Christina Riksén, projektledare på Svenskt Näringsliv, delade ut prispokalen.
– Ett bra resultat idag, imorgon jobbar vi vidare, sammanfattade Riksén inställningen hos Vårgårdas företagare och kommuntjänstemän .

Vid Företagarna Sopplunch i ”Tänknik-huset” (den 24 september 2019) fick Vårgårda kommun Svenskt Näringslivs vandrande prispokal för bäst placerade kommun i Västra Götaland.

Vårgårda hamnade i år på fjärde plats i den nationella företagsklimats-rankingen och har de senaste tio åren legat blad de 20 mest gynnsamma orterna i Sverige att vara företagare på. Resultaten kan tolkas på många olika sätt. Men förklaringen till varför Vårgårda haft en jämn och hög placering historiskt delas av både Svenskt Näringslivs representant och näringslivets och kommunens företrädare: samarbete, förståelse, gemensamma mål och långsiktigt arbete.

– Att Vårgårda kommun har placerat sig så pass högt år efter år är ingen tillfällig placering utan resultatet av en framgångsrik näringslivsorganisation med koppling till kommunledningen, sa Arne Olsson, ordförande i kommunfullmäktige (Kd,) när han tog emot prispokalen.

Christina Riksén betonade när hon överlämnade pokalen att: ett sådant resultat uppnår man inte utan långsiktigt arbete. Hon sammanfattar Vårgårdabornas uthålliga och handfasta inställning med: idag ett bra resultat, imorgon jobbar vi vidare. Men också de utmaningar som väntar:

– Det är svårare att flytta fram från en hög placering jämfört med från en lägre, så var sätter ni ribban nästa år?

Företagarna och kommunens tjänstemän i Vårgårda prioriterar enligt rankingresultaten många frågor lika högt, som fler bostäder, samverkan näringsliv och samverkan kompetensförsörjning.

Frågan som kom i topp bland enkätfrågorna är att företagarna i Vårgårda inte upplever konkurrens från kommunens verksamheter (5 på en skala där 6 innebär minst konkurrens). I Göteborg som jämförelse upplevs förhållandena mindre fördelaktiga (3,25 av 6). Frågan som hamnade lägst bland Vårgårdas företagare är tillgången på kompetens. Ett förslag för att förbättra den kompetens som företagen behöver kan vara att stärka yrkesutbildningarna i kommunen. Att utbilda lokalt kan också leda till andra positiva effekter.

– Vi vill undvika att Vårgårda blir en pendlingskommun, menar Johanna Heleander, näringslivssamordnare på Center of Innovation, och att de som arbetar i kommunen oavsett yrke bor och betalar skatt här.

Ett område där Vårgårda skiljer sig jämfört med genomsnittet i Sverige är andelen svar från företagarkvinnor och företagarmän. I Vårgårda svarade i år 89% män och 10% kvinnor (2% ville ej uppge) medan genomsnittet i Sverige ligger på 80% män och 20% kvinnor.

https://www.foretagsklimat.se/vargarda/ranking

https://www.vargarda.se/medborgare/kommun-och-politik/nyheter-kommun-och-politik/2019-09-24-vargarda-pa-fjarde-plats-i-foretagsklimat-2019.html

 

IMG_0123
Foto: Pontus Lilja